Terug naar de Startpagina.

Hendrik J. Vos
EXTRA   EXTRA   EXTRA   EXTRA   EXTRA   EXTRA
Diverse Oude en Minder Oude Projecten
06-11-2020

De Kat

Promoting illustratie, voorzien van een flinke dosis plagiaat. Bestemd voor een jammergenoeg niet doorgegane comic-reeks.

Terug naar de Startpagina.

23-04-14

Tekening voor De Jaren PEP

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek van Ger Apeldoorn tekende Hendrik Vos een reactie van zijn favoriete helden.

Terug naar de Startpagina.

28-03-14

Tekening voor Laurens


Terug naar de Startpagina.

01-09-13

KWADRAAT VIER


Terug naar de Startpagina.

09-02-11

ERIC WORDT GEVEILD

Op de veiling van de BNS (Beroepsvereniging van Nederlandse Striptekenaars), 12 maart tijdens de Stripdagen te Gorinchem, wordt o.a. deze eenmalig op 70 x 45 cm geprinte versie aangeboden van de Kresse hommage die de tekenaar heeft gemaakt voor het Eric de Noorman project in Arnhem (zie meer hierover onderaan deze pagina).

Terug naar de Startpagina.

01-11-10

DE EDELPULP COLLECTIE

Omdat Hendrik Vos voor langere tijd bezig is met het nieuwe Jack Slender verhaal, kan er intussen niets worden gepubliceerd in de vorm van de Edelpulp reeks of zoiets. Wel is er nu een presentatiemap met een verzameling prenten, geselecteerd uit het illustratiewerkvan de tekenaar. De collectie van twintig prenten bevat platen uit het vrije werk, alsmede gelegenheidsplaten gemaakt voor diverse organisaties en enkele speciale versies van omslagtekeningen voor stripuitgaven. Ga naar De Edelpulp Collectie om de platen te bekijken.

Terug naar de Startpagina.

01-11-09

Mediclowns

Gemaakt voor een kleurboek van de Belgische cliniclowns organisatie.

Terug naar de Startpagina.

01-11-09

Giraffe

Bijdrage aan de One Million Giraffes Website

Terug naar de Startpagina.

01-11-09

Het "B" Gevaar

Deze illustratie werd gemaakt voor Eric Deneyer van stripwinkel Het "B" Gevaar. Eric heeft een reeks varianten op zijn logo laten maken door verschillende tekenaars.
Terug naar de Startpagina.

01-10-09

De Ruimtelijn

In september 2009 verscheen een speciaal ruimtenummer van stripblad 'de Lijn'. Samenwerking van Niwi Ruimtekiwi en Hendrik Vos resulteerde in deze uit twee spreads bestaande co-productie.
Terug naar de Startpagina.

22-02-08

De Edelpulp Reeks deel 3 is uit.

Na het afmaken van het album De Quark-Generator ging de tekenaar gewoon weer door met het recyclen van oud werk! Het derde deel van de Edelpulp Reeks, dat verscheen in juni 2008, is een kleurbewerking van het eerder in duotone verschenen boek De Prins van de Paardekop (1998). Hierbij twee panels, in de oude en de nieuwe versie. De bewerking is gedaan in Photoshop door te manipuleren met Layers, Curves en Screens.Terug naar de Startpagina.

25-01-08

Jack Slender

Jaren lang is Hendrik Vos tussen de bedrijven door bezig geweest met het SF-epos Jack Slender en de Quark-Generator. In september 2007 verscheen de eerste episode in MYX magazine en tot januari 2008 heeft de tekenaar rond de klok gewerkt om de resterende pagina's op tijd af te krijgen.
Gelukt!Techniek en werkwijze

Na het maken van de voorschetsen, worden de platen eerst in lijn getekend met oostindische inkt op aquarelpapier, en daarna op klassieke wijze in lagen ingekleurd met achtereenvolgens aquarelverf, pastelpotlood en plakkaatverf. Hierbij een detail van pagina 12, die tijdens het werkproces enkele malen in tussenstadia is gefotografeerd.Terug naar de Startpagina.

15-06-07

DEEL 2 VAN DE EDELPULP REEKS

Verscheen in juni 2007. Hieronder de illustraties die op de voor- en achterkant staan. De eerste komt uit het titelverhaal 'Gorgon de Verzengende', een ingekleurde remake van een verhaal waarvan eerder een zwart-wit versie in 'Krypton' heeft gestaan.

Castor de Ruimtepionier

Alle vier de verhaaltjes van Castor die de tekenaar maakte voor het blad 'Krypton' staan gekleurd in deel 2. De illustratie op de achterkant is een aangepaste versie van de achterkant van Krypton #1.Terug naar de Startpagina.


STRIPBEURS ARNHEM

In het weekend van 28 en 29 april 2007 werd voor het eerst de Stripbeurs Arnhem gehouden. Hendrik Vos maakte onderstaande aankondigings-illustratie in dagblad De Gelderlander. Zelf was hij natuurlijk ook op de beurs te vinden, evenals zijn companen van Studio Funny Farm.


Terug naar de Startpagina.


KAPITEIN BLOEDBAD

Voor de stripbundel 'Bloeddorst', een door Menno Kooistra geredigeerde uitgave van uitgeverij BeeDee, maakte Hendrik Vos een piratenparodie van 4 pagina's, genaamd 'Kapitein Bloedbad'. Het is een hertekende versie van een oud verhaal dat omstreeks 1980 uitkwam in de eenmalige uitgave 'Onderlangs Comics'. 
 

 
Wie was Kapitein Bloedbad?


Terug naar de Startpagina.


HET KRESSE PROJECT

Ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van Eric de Noorman brachten tien tekenaars een hommage aan deze held en zijn creator Hans G. Kresse in een door de Stichting Kresse-Strips-Arnhem, dagblad De Gelderlander en agentschap Comic House georganiseerd project. Deelnemers: Hanco Kolk, Daan Jippes, Hendrik Vos, Marc Retera, Floor de Goede, Gerard Leever, Kees de Boer, Alice Kok, Mars Gremmen en Jeroen Steehouwer. Op tien gevels in Arnhem waren hun interpretaties van de beroemde viking op grote schaal te zien.

De Krijger van Kresse

De tekening van Hendrik Vos voor het Kresse Project. Op huizenhoog formaat aangebracht, en inmiddels helaas weer verwijderd, nabij winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem.


Artist's Cut

De Eric-illustratie is voornamelijk geinspireerd door de omslagen van de oude oblong boekjes. Door de verhoudingen van de gevel moest echter een staand formaat worden gehanteerd en ook kon er slechts in zwart-wit worden gewerkt zodat de markante kleursfeer van de omslagen niet tot de mogelijkheden behoorde. Maar de tekenaar kon het natuurlijk niet laten om uit puur nostalgisch sentiment toch ook een oblong kleurversie te maken, waarin dezelfde elementen wat anders zijn gecombineerd.


De illustratie aan de gevel.

Was te zien in Arnhem, op de hoek van de IJssellaan en de Laan van Presikhaaf.


 

 
Nadat de tekening verwijderd was van de lokatie in Presikhaaf, is hij terecht gekomen in de hal van het Vivare gebouw (sponsor van het Kresse project) en wel boven het bankstel, zoals het een groot kunstwerk betaamt.

 

 

Terug naar de Startpagina.

20-03-08

De Planeten

Twee viltstifttekeningen uit een reeks over de planeten, gemaakt omstreeks 1984.Jupiter & Io


Phobos & Deimos


Terug naar de Startpagina.

20-02-08

Wolkenstad

Kleurbewerking van een ontwerp voor een raamschildering. De schildering is ooit uitgevoerd, maar het desbetreffende raam is inmiddels gesneuveld.


Terug naar de Startpagina.


Hendrik Vos is oud-oom geworden.

Want zijn nichtje heeft een zoon gebaard.
En hoe mag dat ventje dan wel heten?
Terug naar de Startpagina.


TARZAN

Geen tekenaar ontkomt er aan tijdens de signeersessies op stripdagen: gevorderde stripminnaars die met een schetsboek langs komen met het verzoek daarin een tekening te maken over een bepaald thema of van een bekend stripfiguur. Zo is deze illustratie gemaakt voor Guido de Bue's Tarzan reeks. Klik hier om de fraaie serie te zien op zijn website.


ZARTAN

Een andere interpretatie van de Tarzanfiguur maakte de tekenaar vele jaren terug in samenwerking met Theo van den Boogaard en Rudie Kagie. Het betrof een klein sociaal stripboekje over de huisvestingsproblemen van jongeren, uitgegeven door de stichting Burgerschapskunde. Hiernaast de omslag.


Terug naar de Startpagina.

BINNENKORT MEER EXTRA'S